Међународни дан школских библиотека у нашој школи

Међународно удружење школских библиотекара од октобра 1999. године обиљежава Дан школских библиотека сваке године посљедњег понедјељка у октобру.

Од 2008. године, Међународни дан школских библиотека почиње да се обиљежава као Мјесец школских библиотека. Тако је омогућено да библиотекари широм свијета изаберу најбоље вријеме (један дан, недјељу или мјесец), у оквиру својих активности, да би указали на важност школских библиотека. Успјешан васпитно-образовни рад не може се замислити без библиотеке и књига из којих црпимо своје знање. Књига је одувијек заузимала важно мјесто у школској настави.

Обиљежавање Мјесеца и Дана школских библиотека треба да укаже на важну улогу библиотеке и библиотекара у остваривању циљева и образовања и васпитања. У складу с тим циљевима, у нашој школи је ове године први пут обиљежен Дан школских библиотека у периоду од 31. 10. до 11.11. 2016. године.

У школској библиотеци, библиотекарка школе, Радмила Булатовић, организовала је са ученицима шестог разреда креативну радионицу на тему „Моја библиотека“. Библиотекарка је са ученицима разговарала о организацији  рада школске библиотеке, библиотечком фонду, понашању у библиотеци и према књигама, али и о важности читања књига, јер нема добре наставе ако се у њој лоше говори, чита и пише.

У другом дијелу радионице, ученици су своју школску библиотеку представили сликом и ријечју, а потом су уредили паное на којима су изложили своје литерарне и ликовне радове, уз занимљиве цитате и илустрације  о библиотекама и књигама. Панои су изложени у холу школе с циљем развијања љубави према књизи и читању код ученика.

У другој недјељи обиљежавања Мјесеца и Дана школских библиотека, библиотекарка школе одржала је у свим одјељењима од трећег до петог разреда један час посвећен овом дану, а са ученицима је разговарала о библиотеци, понашању у библиотеци и читаоници, читању, али и о занимљивим свјетским библиотекама и књигама. Разговарајући са ученицима о данашњој све већој “кризи читања“, библиотекарка је истакла да је читање важно за човјекову културу изражавања и да ученици који читају разноврсну лектиру постижу бољи успјех у школи.

Све активности, организоване поводом обиљежавања Дана школских библиотека, доприносе побољшању читалачких навика, подстичу креативност дјеце и младих и истичу важност библиотека које су настале из потребе да се умјетничко дјело и духовно благо једног народа чува на доступном мјесту.

Оне су ризнице знања, а знање је благо које сваког власника свугдје прати, каже кинеска пословица, па зато ЧИТАЈТЕ ЈЕР ЈЕ ЧИТАЊЕ И ЗАБАВНО И КОРИСНО.

This entry was posted in Кутак за родитеље, Кутак за ученике. Bookmark the permalink.