Међународни дан сигурног интернета

У Републици Српској Међународни дан безбједног интернета обиљежава се већ шест година и сваке године све је већи број институција и организација које на овај дан организују разне активности којима промовишу сигуран интернет. Омбудсман за дјецу Републике Српске и Министарство унутрашњих послова Републике Српске су 09.02. у нашој школи организовали Централну манифестацију поводом обиљежавања Међународног дана сигурног интернета, а ове године под слоганом „Играј своју улогу за бољи интернет”.

Присутним ученицима, родитељима, наставницима и представницима институција и организација обратила се директорка школе гђа Ђорђа Грајић која је изразила задовољство што су ове године домаћини, а потом су се говорећи о важности сигурног кориштења интернета, његовим предностима и ризицима, обратили омбудсман за дјецу Нада Граховац, директор полиције Гојко Васић и помоћник у Министарству породице, омладине и спорта гђа Бранка Малешевић.

Свој печат манифестацији дали су ученици ЈУ ОШ „Змај Јова Јовановић” који су показали како се и стиховима и игром може размишљати о интернету. Они су извели и кратак игроказ којим су вршњацима и одраслима показали да дјеца могу лако постати жртве на интернету.

Током манифестације представник МУП-а Јелена Кецман презентовала је едукативни рад полиције на заштити дјеце на интернету, а Бранка Малешевић је представила активности Комитета за борбу против говора мржње на интернету Републике Српске. Замјеник омбудсмана за дјецу Злата Хаџић Бајрић изнијела је прве податке из кратке анкете о комуникацији ученика и наставника путем друштвених мрежа. Татјана Дуроњић, проф. комуникологије за крај је свима скренула пажњу да је интернет створио нови простор и ново вријеме у коме треба да будемо уз дјецу.

Манифестација је послала поруку да је овај дан прилика да размислимо како свако од нас може одиграти своју улогу како би интернет постао боље и сигурније мјесто за сваког од нас.

This entry was posted in Кутак за наставнике, Кутак за родитеље, Кутак за ученике. Bookmark the permalink.